Erfenis

Een  erfenis of nalatenschap bestaat uit alles dat iemand achterlaat. Veel mensen denken dan aan spaargeld en een eigen huis. Maar ook kleding, sieraden, meubels en schulden horen bij een erfenis.

Een erfenis / nalatenschap kan net zo goed onbetaalde rekeningen en schulden omvatten. Een eigen huis staat misschien wel onder water, dat wil zeggen: er rust meer hypotheekschuld op dan de stenen waard zijn. Een erfgenaam moet overal rekening mee houden.

Wil je zeker weten dat de erfenis de moeite van het aanvaarden waard is, “aanvaard dan beneficiair” Dat betekent dat de schulden van de erflater eerst worden betaald uit de erfenis. Als er dan geld over is, gaat het alsnog naar de erfgenamen. Wanneer de schulden meer zijn dan de bezittingen, hoeven de erfgenamen niet uit eigen vermogen bij te betalen.

Toch komen veel erfgenamen in de problemen door onverwachte schulden. Met name als de erflater twee keer getrouwd is geweest.

Een erfenis afwikkelen geeft heel veel werk en kan veel tijd kosten. Zijn de belangrijke papier als gevonden? Is er snel overeenstemming over wat er met de inboedel moet gebeuren? Welke rekeningen moeten nog worden betaald? Moet er een huis worden verkocht?

Laat u goed voorlichten. Huib Ruijgrok adviseert en helpt u graag zowel bij juridische en administratieve taken als ook praktische zaken.

Voorkom dat u in de problemen komt door onverwachte schulden. Ik adviseer u graag op zowel juridisch als administratief gebied, maar ook over praktische zaken.